info@panadisplay.com
Tri glavna problema u dizajnu kapacitivnog zaslona osjetljivog na dodir

Tri glavna problema u dizajnu kapacitivnog zaslona osjetljivog na dodir

Apr 07, 2018

Dizajn kapacitivne dodirne ploče suočava se s tri glavna problema: potrošnja energije, kontrola buke i prepoznavanje geste.


Otpad energije

Današnja oprema na baterijama je toliko velika da je potrošnja energije jedan od ključnih sustava koji trebamo uzeti u obzir. Uređaji poput TI-ovog TSC3060 dizajnirani su prema zahtjevima male snage. Pod standardnim radnim uvjetima, potrošnja energije je manja od 60 mA. U otkrivanju ponašanja dodira, njegova potrošnja energije može biti jednako niska kao 11 A. U istom radnom stanju, barem je jedan red veličine niži od njegovih konkurenata.


Mnoga rješenja na tržištu su inicijalno dizajnirana kao mikro kontroleri, a potom su postupno razvijena u kapacitivne kontrolere s dodirnim pločama. Na početku je dizajniran kao uređaj kapacitivnog kontrolera na dodirnom ploči. Ne postoji višak hardvera koji troši dodatni strujni i satni period. Većina sustava ima glavni središnji procesor, koji može biti digitalni procesor signala, mikroprocesor ili mikrokontroler (MCU). Pa zašto moramo dodati još jedan motor u sustav koji je točno prilagođen? TSC3060 je posebno dizajniran za mikrokontroler.


kontrola buke

Ako kontrolor ne može razlikovati stvarni dodir i potencijalni izvor smetnji, mnogo je manje shvatiti dug životni vijek baterije. Glavni izvor buke dodirnog zaslona obično je iz LCD zaslona, što u konačnici ovisi o razmjeni između kvalitete i cijene. Četvrti LCD uobičajeno uzemljenje obično je jeftiniji, ali razina buke je veća. DC zajednički uzemljeni LCD ima DC zaštitu, što može smanjiti šum, ali to će povećati cijenu.


Tipičan način da se smanji broj percipirane buke ITO senzora i kontrolera zaslona osjetljivih na dodir je održavanje određenog zračnog raspora između LCD i ITO. Na taj način između njih postoji određena udaljenost, kako bi se smanjila međusobna interferencija. Drugi način za obradu buke jest korištenje filtara. Na primjer, TSC3060 sadrži skup programabilnih miješanih signala, koji se mogu koristiti za smanjenje buke. Ti su filtri integrirani u hardver putem integriranog MCU. To znači da mogu završiti zadatke blizu brzine brže nego pomoću softvera. Brz odgovor na stvarne koordinate dodira također može smanjiti ukupnu potrošnju resursa sustava.


prepoznavanje geste

Zadnji dizajn problem je prepoznavanje geste. Geste nisu nužno veliki, složeni valovi. Geste mogu biti jednostavne sklizanje prsta. Domaćin MCU sustava može lako prepoznati neke jednostavne geste, kao što su gnječenje, povlačenje, zumiranje, rotirajuće, dvostruko klikanje i tri borbe, a mogu i "interno" obrađivati. Dodavanje posvećenog motora može smanjiti opterećenje MCU za preradu pojasa malog sustava, ali će povećati potrošnju energije. Osim toga, posvećeni motor se koristi za dovršavanje posebnog algoritma prepoznavanja gesta, a dizajneri ga ne mogu vidjeti.