info@panadisplay.com
eDRAM

eDRAM

Mar 14, 2019

Ugrađeni DRAM (eDRAM) je dinamička memorija s nasumičnim pristupom (DRAM) integrirana na istom modulu ili multi-chip modulu (MCM) aplikacijskog integriranog kruga (ASIC) ili mikroprocesora. eDRAM-ov trošak-po-bit je veći u usporedbi s ekvivalentnim samostalnim DRAM čipovima koji se koriste kao vanjska memorija, ali prednosti performansi postavljanja eDRAM-a na isti čip kao procesor nadmašuju troškovne nedostatke u mnogim aplikacijama.


Ugrađivanje memorije na ASIC ili procesor omogućuje mnogo šire autobuse i veće operativne brzine, a zbog mnogo veće gustoće DRAM-a u usporedbi sa SRAM-om, veće količine memorije mogu se instalirati na manje čipove ako se umjesto eSRAM-a koristi eDRAM. eDRAM zahtijeva dodatne fab procesne faze u usporedbi s ugrađenim SRAM-om, što povećava troškove, ali ušteda površine 3 × eDRAM memorije pomiče troškove procesa kada se u dizajnu koristi značajna količina memorije.


eDRAM memorije, poput svih DRAM memorija, zahtijevaju periodično osvježavanje memorijskih ćelija, što povećava kompleksnost. Međutim, ako je kontroler osvježavanja memorije ugrađen zajedno s eDRAM memorijom, ostatak ASIC-a može tretirati memoriju kao jednostavan tip SRAM-a, kao što je u 1T-SRAM. Također je moguće koristiti arhitektonske tehnike za ublažavanje opterećenja osvježavanja u eDRAM-ima.


eDRAM se koristi u raznim proizvodima, uključujući IBM-ov procesor POWER7, Intelove Haswell CPU-e s GT3e integriranom grafikom, mnoge igraće konzole i druge uređaje, kao što su Sony PlayStation 2, Sony PlayStation Portable, Nintendova GameCube, Nintendova Wii, Nintendova Wii U, Apple Inc. iPhone, Microsoftov Zune HD i Microsoftov Xbox 360.